Kasmiri pulaw


                            Kashmiri Casserole

Ingredients:

* 2 bowl basmati rice
* 1 lemon *
One tablespoon native ghee or refined oil
* One small spoon cumin
* 3 - 4 cloves
* 1 - 2 large cardamom
* 1 finely chopped green chilli
* 2 finely chopped capsicum
* 50 gm finely chopped cabbage
* One bowl peeled fresh peas
* Half bowl finely chopped green coriander
* Salt as per taste:

Wash the rice well and soak in water for half an hour, then heat the ghee in the cooker, now add cumin seeds. After roasting cumin, add cloves and cardamom seeds and green chillies and fry for 1 minute.

Now add all the vegetables and now add the rice and fry for 2 minutes and add double the water to the rice. Now add lemon juice and salt and close the cooker. Turn off the gas as soon as the pressure comes in the cooker. And after 5 minutes open the cooker. Casserole is ready. Take out the casserole in a bowl or a large plate. Garnish with green coriander. Serve with pickle or green chutney.




    कश्मीरी पुलाव


सामग्री :

* 2 कटोरी बासमती चावल
* 1 नींबू * एक बड़ी चम्मच देशी घी या रिफाइंड तेल
* एक छोटी चम्मच जीरा
* 3 - 4 लौंग
* 1 - 2 बड़ी इलायची ।
* 1 बारीक कतरी हुई हरी मिर्च
* 2 बारीक काटी हुई शिमला मिर्च
* 50 ग्राम बारीक काटा हुआ पत्तागोभी
* एक कटोरी छीले हुए ताजे मटर * * * * *
* आधी कटोरी बारीक काटा हुआ हरा धनिया
* नमक स्वादानुसार

विधि :
चावलों को अच्छी तरह धोकर आधे घंटे के लिए पानी में भिगो दें फिर कुकर में घी डालकर गरम कीजिए , अब जीरा डाल दीजिए । जीरा भुनने के बाद लौंग और इलायची के दाने और हरी मिर्च डालकर 1 मिनट भूनिए ।

अब सारी सब्जियां डाल दीजिए और अब चावल डालकर 2 मिनट तक भूनिए और चावल से दुगना पानी डाल दीजिए । अब नींबू का रस और नमक डाल दें और कुकर बंद कर दें । जैसे ही कुकर में प्रेशर आए , गैस बंद कर दें । और 5 मिनट बाद कुकर खोलें । पुलाव तैयार है । पुलाव को बाउल या बड़ी प्लेट में निकाल लीजिए । हरे धनिए से सजाइए । अचार या हरी चटनी के साथ परोसें ।






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